Krupicový závin s vanilkovým krémem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Pšeničná krupice
 - 10 g Sádlo škvařené
 - 20 g Cukr vanilka
 - 25 g Cukr moučkový
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 0.0625 l Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.1875 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 144 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 249.9 mg
 - Draslík 69.6 mg
 - Vláknina 4228 mg
 - Vitamín A 4228 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
 - 
                                2
Mezitím připravíme nádivku. V míse utřeme máslo, přidáme žloutky, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 min. Poté za stálého míchání přidáváme po lžičkách smetanu, krupici a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků.
 - 
                                3
Těsto na vále rozválíme nebo vytáhneme a potřeme nádivkou. Zatočíme do závinu, přemístíme na máslem vymazaný plech a upečeme dozlatova. Mezitím potíráme smetanou.
 - 
                                4
Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme a podáváme s vanilkovým krémem.