Pikantní fazolový salát s paprikou
Suroviny
- 750 g Rajčata
 - 150 g Cukr krupice
 - 250 g Paprika zelená
 - 250 g Paprika žlutá
 - 250 g Paprika červená
 - 170 g Olej slunečnicový
 - 500 g Fazole bílé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1.5 kávová lžička Vegeta
 - 4 ks Cibule
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 130 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 390.7 mg
 - Vláknina 5620.6 mg
 - Vitamín A 5620.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.9 mg
 - Vitamín E 7.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bílé fazole namočíme den předem do 1 litru studené vody.
 - 
                                2
Druhý den si omyjeme papriky, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na osminky. Očištěné cibule pokrájíme na kroužky. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a pokrájíme na nudličky.
 - 
                                3
Namočené fazole slijeme, dáme do hrnce, zalijeme 5 dl čisté vody, přidáme papriku, cibuli, olej, majoránku a pod pokličkou dusíme 10 minut. Pak přidáme rajčata a ještě dusíme 5 minut. Hrnec s fazolí odstavíme z plotny, podle chuti přimícháme sůl, cukr, ocet, vegetu a chilli papričku.
 - 
                                4
Směs dáme do připravených čistých a suchých zavařovacích sklenic, dobře uzavřeme čistými víčky a sterilujeme ve vodní lázni 10 minut při 90 °C.