Vepřové plátky se sójovými výhonky na thajský způsob
Suroviny
- 400 g Vepřová kýta
 - 200 g Sójové výhonky
 - 100 g Hrachové lusky
 - 225 g Rýže jasmínová
 - 100 g Shiitake houby
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Broskve
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 stroužek Česnek
 - 4.4 dl Voda pitná
 - 0.94 polévková lžíce Olej sójový
 - 3 polévková lžíce Ocet rýžový
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 6 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 579 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 67 mg
 - Draslík 1166.1 mg
 - Vláknina 19856.2 mg
 - Vitamín A 19856.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, promícháme, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.
 - 
                                2
Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, odřežeme tučné okraje, maso osušíme a nakrájíme na hranolky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme. Pak odkrojíme nožičky a hlavičky rozkrájíme na poloviny. Cibuli s česnekem očistíme a nadrobno pokrájíme. Očistíme a omyjeme mladé hráškové lusky. Oloupanou mrkev omyjeme, podélně rozkrájíme na plátky, které pokrájíme na nudličky. Koriandr omyjeme a drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a pokrájíme na tenké nudličky. Sójové výhonky v sítu promyjeme horkou vodou a necháme okapat. Broskve omyjeme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.
 - 
                                3
Ve woku rozpálíme sójový olej, na něm zprudka restujeme přibližně 2 minuty maso. za stálého míchání přidáme cibuli s česnekem, chilli, mrkev, houby, a hráškové lusky. Restujeme další 2 minuty, vše posypeme 1 lžicí kukuřičného škrobu Maizeny a promícháme. Přidáme broskve, směs ochutíme sójovou omáčkou, citronovým pepřem, solí, třtinovým cukrem a rýžovým octem. Stále mícháme a restujeme další 2 minuty. Nakonec přimícháme sójové výhonky a koriandr.
 - 
                                4
Směs s vepřovým masem by měla mít sladkokyselou chuť. Podáváme s uvařenou rýží, kterou těsně před podáváním lehce načechráme.