Husa plněná jablky s cibulí, pečená na červeném víně
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 40 g Majoránka
 - 100 g Cukr krupice
 - 30 g Pelyněk obecný
 - 2.5 ml Ocet kvasný lihový
 - 250 ml Olej slunečnicový
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 5 ks Cibule
 - 5 ks Cibule
 - 10 ks Jablka
 - 4 ks Jablka
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 3 ks Jalovec
 - 2 ks Hřebíček
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 5 dl Víno červené
 - 2.5 dl Víno červené
 - 2 kg Zelí hlávkové červené
 - 4.5 kg Husa domácí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Kmín celý
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Želé rybízové
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1943 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 219 g
 - Sodík 595 mg
 - Bílkoviny 66 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 301 mg
 - Draslík 2205.6 mg
 - Vláknina 24941.9 mg
 - Vitamín A 24941.9 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 146.8 mg
 - Vitamín E 9.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem připravíme červené zelí. Hlávku zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na 4 části a odkrojíme košťál. Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Omytá a oloupaná jablka jemně nastrouháme a přidáme k zelí. Ještě přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř, jalovec, hřebíček a skořici. Vše důkladně promícháme, mísu zakryjeme a necháme zelí v chladu odležet do druhého dne.
 - 
                                2
Dobře očištěnou husu omyjeme a osušíme. Do misky dáme sůl, pepř, kmín, směs promícháme a husu směsí zevnitř důkladně vytřeme.
 - 
                                3
Připravíme si nádivku: omyjeme jablka, rozkrájíme, zbavíme jadřinců, oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy, přidáme k nim omyté hrozinky, očištěnou a nakrájenou cibuli, majoránku, omytý a drobně pokrájený pelyněk černobýl. Nádivkou naplníme husu, otvor zašijeme a nohy svážeme provázkem. Husu osolíme (0.5-1 lžíce) a posypeme asi 2 lžičkami kmínu.
 - 
                                4
Malý celer, petržel a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Dno pekáče vytřeme lžicí sádla a vyložíme nastrouhanou zeleninou. Husu položíme na zeleninu prsy dolů. Podlijeme ji červeným vínem a pekáč zakryjeme. Husu pečeme v předehřáté troubě 2.5 hodiny při 190°C. (Občas ji zkontrolujeme a polijeme výpekem.)
 - 
                                5
Mezi pečením podusíme připravené zelí. Do hrnce dáme rozehřát olej, vyklopíme na něj připravené červené zelí a přilijeme červené víno a pomalu pod pokličkou vaříme 50-60 minut.
 - 
                                6
Po 2.5 hodinách husu obrátíme, pekáč už nezakrýváme. Husu dopékáme ještě při 220°C přibližně 30 minut. Během pečení poléváme husu výpekem, podle potřeby podlijeme vínem. Kůže musí být zlatohnědá, křupavá. Vypečené sádlo odebereme pomocí lžíce, zeleninu i s výpekem rozmixujeme, dáme do rendlíku, dochutíme solí, pepřem, poprášíme moukou (1 -2 lžíce), přilijeme červené víno a krátce, asi 1-2 minuty povaříme.
 - 
                                7
Z husy odebereme nitě, vyjmeme nádivku - tu nepodáváme, protože slouží pouze k ochucení husy.
 - 
                                8
Husu rozporcujeme a podáváme ji s červeným zelím.