Pomerančový dresink s mákem ke květákovému salátu
Suroviny
- 500 g Květák
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 5 g Muškátový oříšek
 - 20 g Kerblík
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 2 ks Pomeranče
 - 6 ks Mušle srdcovky
 - 2 polévková lžíce Mák - semena
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Limetková šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 278 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 528 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 18.3 mg
 - Draslík 855.3 mg
 - Vláknina 14283.5 mg
 - Vitamín A 14283.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 117 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák rozebereme na malé růžičky. 250 ml osolené vody s mlékem a větším množstvím strouhaného muškátového oříšku uvedeme do varu a květák uvaříme tak, aby zůstal křupavý. Slijeme a necháme dobře okapat. Mušle omyjeme, osušíme a opékáme v horkém másle z každé strany půl minuty. Osolíme a opepříme. Vlažné mušle nakrájíme na plátky, smícháme s vlažným květákem. Na suché pánvi opražíme mák. Jeden krvavý pomeranč rozebereme na dílky, z druhého vymačkáme šťávu. Dílky pomeranče přidáme ke květáku. Pomerančovou šťávu s opraženým mákem, limetkovou šťávou a olejem umícháme do hladka. Okořeníme solí, pepřem a cayenským pepřem a přelijeme přes salát. Necháme 30 minut proležet a před podáváním ozdobíme kerblíkem.