Párkový salát s nivou
Suroviny
- 300 g Párky telecí
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 50 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 2 g Cukr krupice
 - 6 g Sůl
 - 4 g Pepř černý mletý
 - 50 g Petržel - nať
 - 30 g Máta
 - 100 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 200 g Okurky nakládané
 - 60 ml Ocet vinný červený
 - 120 ml Olej olivový
 - 20 ml Citronová šťáva
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Salát ledový
 - 0.5 špetka Chilli paprička sušená
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 952 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 60.8 mg
 - Draslík 346.8 mg
 - Vláknina 3328.5 mg
 - Vitamín A 3328.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí párky uvaříme na mírném ohni, lehce propícháme vidličkou, aby nepopraskaly. Vychladlé je osušíme a nakrájíme na slabá kolečka.
 - 
                                2
Všechny druhy sýra nakrájíme nebo nadrobíme najemno, vložíme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené kyselé okurky a párky. V jiné míse připravíme nálev - nasekáme nadrobno petrželku, mátu, zalijeme citronovou šťávou a octem, můžeme přidat půl lžičky cukru, také sůl, pepř a dle chuti chilli. Nakonec po troškách vléváme olej. Dresinkem zalijeme párkovo-sýrovou směs, důkladně promícháme a zakryté dáme do ledničky hodinu odležet.
 - 
                                3
Mezitím opereme ledový salát, rozdělíme ho na listy, nejmenší necháme na ozdobu. Na mělké míse utvoříme ze salátu misku a na ní vytvoříme kopeček z vychlazeného párkového salátu. Vrchol ozdobíme zbylými listy. Podáváme s pečivem.