Žampionový salát se špenátem a šunkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1416 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 165.7 mg
 - Draslík 1567 mg
 - Vláknina 19673.5 mg
 - Vitamín A 19673.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 180.8 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na talíři a pokapeme citronovou šťávou proti zhnědnutí. Uvaříme vejce natvrdo(max 10 minut) a hned zchladíme ve studené vodě. Oloupeme, oddělíme bílky, které nakrájíme nadrobno. Žloutky v misce utřeme s hořčicí, smetanou a jogurtem do jemného krému. Nakonec přidáme pokrájené bílky a nasekanou pažitku, sůl, pepř a lehce promícháme.
 - 
                                2
Polovinu špenátových listů nakrájíme na proužky a v míse promícháme s plátky žampionů a šunkou nakrájenou na kostičky, osolíme. Druhou polovinou špenátových listů vysteleme mělkou mísu, na listy rozložíme žampionovou směs a na ni navršíme smetanovou omáčku. Je možné salát rozdělit i po porcích a omáčku dát do misky zvlášť, aby si každý nabral podle potřeby.