Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mrkev kořen
 - 80 g Sýr Gorgonzola
 - 100 ml Víno bílé
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 143 g
 - Sodík 439 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 238.9 mg
 - Draslík 185.3 mg
 - Vláknina 3133.8 mg
 - Vitamín A 3133.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladou mrkvovou nať z připravené mrkve nasekáme najemno. Mrkve opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na šikmé plátky. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme na ni mrkvové plátky. Podlijeme vodou a dusíme 10 minut.Pak přidáme nadrobno nasekanou petrželku a odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
 - 
                                3
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
 - 
                                4
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
 - 
                                5
Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháváme i tekuté máslo. V pánvi rozmačkáme gorgonzolu se smetanou a zahřejeme, aby se roztavila. Vzniklou omáčkou přelijeme mrkvové plátky a nakonec ještě posypeme nasekanou natí z mrkve.