Čočkový salát s kroupami
Suroviny
- 70 g Anglická slanina
 - 0.16 g Máslo čerstvé
 - 90 g Mrkev kořen
 - 20 g Ocet kvasný lihový
 - 140 g Sůl
 - 140 g Kroupy ječné lámanka
 - 700 ml Čočka jedlá
 - 700 ml Sůl
 - 100 ml Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Vývar drůbeží
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 836 kcal
 - Sacharidy 133 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 95216 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 11.9 mg
 - Draslík 1736.3 mg
 - Vláknina 115222 mg
 - Vitamín A 115222 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnuté kroupy (lámanku) uvaříme v osolené vodě doměkka, čočku propláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařenou čočku i kroupy scedíme a necháme okapat. Očištěnou mrkev nakrájíme na drobnější kostičky, slaninu nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
V míse promícháme čočku s kroupami. Na másle osmažíme mrkev, vyjmeme ji a přidáme k čočce. Do výpeku vmícháme slaninu a dvě minuty za stálého míchání smažíme, poté přidáme k čočce. Ve vývaru na mírném plameni rozpustíme cukr, přilijeme ocet a zahřejeme. Vývar vlijeme do čočkového salátu, přidáme sůl, pepř, petrželovou nať a vše lehce promícháme. Salát podáváme teplý.