Salát z olihní, krevet, kaparů a zeleniny
Suroviny
- 200 g Rukola
 - 350 g Olihně
 - 350 g Krevety tygří - loupané
 - 1 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 1 kávová lžička Balsamico ocet
 - 1 kávová lžička Med akátový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 ks Citrony
 - 2 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 365 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 295.8 mg
 - Draslík 558.2 mg
 - Vláknina 10819.2 mg
 - Vitamín A 10819.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 87.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme olihně a neloupané krevety. Olihně pokrájíme na kroužky silné 0.5 cm. Oškrabanou mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Cuketu a papriky omyjeme, z paprik odstraníme žebra s jadérky a vše nakrájíme na tenké hranolky dlouhé asi 5-6cm.
 - 
                                2
Připravíme si citrónový dresing: v misce smícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a čerstvě pomletým pepřem. Dále si smícháme v druhé misce 1 lžičku balsamicového octu se 1 lžičkou medu a směs odložíme.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme do varu 3 litry vody se solí, vložíme do ní připravené mořské plody, na plátky pokrájený omytý chemicky neošetřený citrón a zeleninu. Vše povaříme pouze 2 minuty. Poté olihně s krevetami a zeleninou scedíme, citrón odstraníme, směs necháme okapat a pak ji dáme do větší mísy. Po chvilce do teplých mořských plodů přidáme kapary, vše přelijeme dresingem, salát dobře promícháme a necháme 1-2 minuty odpočívat.
 - 
                                4
Na servírovací talíře poklademe omyté a okapané lístky rukoly, na ni dáme směs mořských plodů se zeleninou, vše opatrně pokapeme připraveným balsamicovým octem a hned servírujeme.