Opékaná zelenina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Fenykl čerstvý
  • 1 ks Čekanka
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Bazalka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.01 dl Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 37 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 101 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 361.9 mg
  • Vláknina 7482.6 mg
  • Vitamín A 7482.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu podle potřeby očistíme a pokrájíme. Lilky a cukety po obou stranách seřízneme a nakrájíme na plátky silné 5 mm. Čekanku rozpůlíme podélně. Odstraníme z fenyklu vějířovité listy a hlízy a napříč nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavené semen rozkrájíme na čtvrtky. Bílou část jarních cibulek rozpůlíme nebo ponecháme vcelku.

  • 2

    Připravenou zeleninu smícháme v míse a pokapeme olivovým olejem ochuceným česnekem. Oleje nesmí být mnoho. Opět promícháme.

  • 3

    Na vysokou teplotu zahřejeme pánev mírně potřenou olejem. Do jedné vrstvy rozložíme na pánev zeleninu a opékáme tak dlouho, dokud nezačne měknout. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka i z druhé strany, poté ji vyjmeme na mísu. Postupně stejným způsobem připravíme i ostatní zeleninu. Délka pečení je závislá na druhu vybrané zeleniny a na jejím stáří.

  • 4

    Dokud je opečená zelenina ještě horká, podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Komentáře k receptu