Lívance s borůvkovou omáčkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Borůvky
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 40 g Droždí
  • 750 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.4 l Mléko polotučné
  • 0.125 l Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1388 kcal
  • Sacharidy 212 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 471 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 114.3 mg
  • Draslík 377.6 mg
  • Vláknina 6999 mg
  • Vitamín A 6999 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z droždí, cukru a několika lžic vlažného mléka umícháme kvásek a necháme na teple vzejít. K vykynutému kvásku přidáme zbylé mléko, mouku, rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vše dobře promícháme v hladké těsto. Necháme na teple vykynout.

  • 2

    Ve vymaštěném lívanečníku smažíme dorůžova po obou stranách lívance.

  • 3

    Připravíme borůvkovou omáčku. Cukr v rendlíku zakapeme dvěma lžícemi vody a přivedeme do varu. Poté přimícháme borůvky a vaříme opatrně, aby se nerozmačkaly. Po chvíli přimícháme máslo a v mléce rozšlehanou mouku. Na mírném plameni povaříme do mírného zhoustnutí.

  • 4

    Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku.

Komentáře k receptu