Slepice dušená v zelenině
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 80 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 120 g Sádlo škvařené
- 1500 g Slepice
- 100 g Petržel kořen
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 1300 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1205 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 186 g
- Sodík 1079 mg
- Bílkoviny 94 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 330.6 mg
- Draslík 1486.2 mg
- Vláknina 13994.2 mg
- Vitamín A 13994.2 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čtvrtky slepice zbavené konců křídel osolíme, naplocho upravíme. Nadrobno nakrájíme oloupanou cibuli. 
- 
                                2Slepičí čtvrtky dozlatova opečeme v kastrole na rozpáleném sádle a potom je přendáme do jiné nádoby. Na výpeku zpěníme cibuli, zaprášíme ji moukou a necháme znovu zasmahnout. Potom přilijeme 300 ml vody, osolíme, opepříme a ušleháme řídkou omáčku. K omáčce přidáme opečené maso, přiklopíme a na mírném ohni dusíme doměkka. 
- 
                                3Mezitím oloupeme očištěnou mrkev, celer a petržel a dáme vařit do 1 l osolené vody, uvařenou zeleninu scedíme a nakrájíme na malé kostky. V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme konzervovaný hrášek s uvařenou zeleninou a vše spolu osmahneme. Dále nasekáme čerstvou pažitku. 
- 
                                4Měkkou slepici rozdělíme na ohřáté talíře, do omáčky přimícháme připravenou zeleninu s hráškem a porce slepice omáčkou přelijeme. 
- 
                                5Podáváme s vařenými bramborami. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        