Husa Perigourdine
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 1000 g Vepřová krkovička
- 400 g Žampiony čerstvé
- 150 g Sádlo škvařené
- 1200 g Husa domácí
- 350 ml Voda pitná
- 50 ml Brandy
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Solamyl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 69 g
- Sodík 287 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 214 mg
- Draslík 459.2 mg
- Vláknina 1311.4 mg
- Vitamín A 1311.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Středně velkou husu omyjeme, osušíme a zbavíme poslední části křídel. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, na másle je osolené s nakrájenou cibulí a nasekanou petrželkou orestujeme. Krkovičku s husími játry a žaludkem umeleme, přidáme vejce, žampiony, sekanou petrželku, mouku, vše osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Směsí pak naplníme husu, otvor zašijeme, husu osolíme, vložíme na pekáč v troubě s rozehřátým sádlem a 150 ml vody. 
- 
                                2Pekáč přikryjeme a husu nejprve po obou stranách asi 1,5 hodiny dusíme, pak ji nezakrytou zvolna pečeme, neprve prsíčky dolů. Během pečení husu mělce propichujeme v tučných částech, aby se sádlo snadněji vypékalo. Když je husa na hřbetě červená, obrátíme ji, dopečeme na prudkém ohni. 
- 
                                3Z upečené husy slijeme sádlo, oflambujeme ji koňakem a přendáme do jiné nádoby. Šťávu zalijeme 200 ml vody, ve které jsme rozmíchali lžičku Solamylu, povaříme do mírného zhoustnutí a procedíme ji. 
- 
                                4Husu i nádivku rozdělíme na talíře, porce servírujeme přelité šťávou a sádlem z pečeně. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        