Humr Americane
Suroviny
- 400 g Rýže dušená
- 800 g Humr
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 5 polévková lžíce Koňak
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 123 g
- Sodík 823 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 596.2 mg
- Draslík 1076.7 mg
- Vláknina 5936.5 mg
- Vitamín A 5936.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Humry usmrtíme bodnutím nožem za hlavu, poté je opereme a nasekáme i s klepety na kusy, velké přibližně 3 cm. 
- 
                                2Mrkev i šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme a rozkrájíme na kousky. Ve vodě se lžičkou soli uvaříme rýži. 
- 
                                3Na hluboké pánvi rozpálíme olej, kousky humra v něm přibližně 10 minut opékáme. Přidáme mrkev a šalotku, zamícháme, dalších 5 minut pečeme. Zalijeme koňakem a oflambujeme. 
- 
                                4Potom zalijeme suchým bílým vínem, osolíme, opepříme, přidáme rajčata s rajčatovým protlakem, přilijeme 3 lžíce vody, zaklopíme pokličkou a vaříme 25 minut. 
- 
                                5Z omáčky vyjmeme kousky humra, maso vybereme z krunýřů, v malé nádobě je udržujeme v teple. 
- 
                                6Šťávu vyvaříme téměř nasucho a necháme vychladnout. Poté do něj přidáme žloutky a 3 lžíce studené vody, v horké vodní lázni (cca 85°C) stále metlou šleháme až do husté pěny. Pro zvýraznění chuti můžeme do žloutků přidat i měkké vnitřnosti z humra (kromě žaludku), pokrm má pak výraznější chuť. Odstavíme a zašleháme teplé rozpuštěné máslo. 
- 
                                7Omáčku přecedíme přímo na humří maso. 
- 
                                8Podáváme s rýží. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        