Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny
Suroviny
- 220 g Fazole cannellini
- 380 g Ječmen - obilky
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 15 g
- Sodík 380 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 0.6 mg
- Draslík 533.7 mg
- Vláknina 23785.2 mg
- Vitamín A 23785.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Předem namočené fazole uvaříme na skus a odstavíme z plotny. Vodu z fazolí nesléváme, vývar ještě použijeme. 
- 
                                2V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev a rozmáčknuté stroužky česneku. Vhodíme několik lístků šalvěje a vše lehce osmahneme. 
- 
                                3Potom přidáme ve studené vodě propláchnutý ječmen a zlehka jej opražíme, aby se zrnka zatáhla. Přilijeme trochu vývaru z fazolí, vmícháme rajčatový protlak a ještě přilijeme trochu vývaru. Stroužky česneku vyjmeme. 
- 
                                4Třetinu fazolí dáme stranou, zbylé rozmixujeme a přidáme do polévky. Za stálého míchání vaříme polévku do krémové konzistence, potom vsypeme celé fazole a přilijeme zbylý vývar. Polévku ještě necháme probublávat do zhoustnutí. 
- 
                                5Nakonec přisypeme nasekanou petrželku a podle chuti sůl a pepř. 
- 
                                6Každou porci ozdobíme lístkem šalvěje a zakápneme olivovým olejem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        