Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 500 g Rýže loupaná
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 300 g Uzené maso vařené
  • 3500 g Krůta
  • 200 g Sádlo škvařené
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 7 kávová lžička Solamyl
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2.2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 865 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 543 mg
  • Bílkoviny 75 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 260.5 mg
  • Draslík 988.8 mg
  • Vláknina 3289.4 mg
  • Vitamín A 3289.4 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.

  • 2

    V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu.

  • 3

    Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny.

  • 4

    Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.

  • 5

    Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou.

Komentáře k receptu