Ovocný clafoutis

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Fíky čerstvé
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr moučkový
  • 12 ml Víno portské
  • 2 ks Citrony
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 1 kg Borůvky
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 525 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 85 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 249.5 mg
  • Draslík 460.7 mg
  • Vláknina 16008.7 mg
  • Vitamín A 16008.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi na 20 g másla orestujeme nakrájené fíky, přisypeme cukr krupici a necháme zkaramelizovat. Potom přilijeme víno, necháme ho minutu svařit a vmícháme borůvky. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z citronu. Směs dobře promícháme a přeložíme ji do máslem vymazané zapékací formy.

  • 2

    V pánvi rozpustíme zbylé máslo. Do misky rozklepneme vejce, rozkvedláme spolu se smetanou a moukou. Přisypeme 50 g moučkového cukru a rozpuštěné máslo. Metličkou vše dobře promícháme a směsí zalijeme připravené ovoce v zapékací formě. Vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupních pečeme 25 minut. Poté vyndáme formu z trouby, směs posypeme zbylým moučkovým cukrem a vrátíme na 5 minut do trouby.

  • 3

    Upečený clafoutis necháme chvilku odpočinout a potom ho nakrájíme na úhledné porce. Porce přendáme na dezertní talíře, ozdobíme zakysanou smetanu a podáváme.

Komentáře k receptu