Jelení plátky s ovocnou omáčkou s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 600 g Houby čerstvé
  • 120 g Lesní plody - mražené
  • 850 g Jelení maso
  • 220 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Víno červené
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 50 ml Martell cognac
  • 15 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Koření Zvěřina
  • 1 kávová lžička Houbové koření
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 873 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 330 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 265.1 mg
  • Draslík 1450.2 mg
  • Vláknina 11867.8 mg
  • Vitamín A 11867.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso z jeleního hřbetu nakrájíme na plátky, naklepeme, posypeme solí a divokým kořením, zakapeme slunečnicovým olejem, koňakem a pod fólií necháme v chladničce alespoň 3 hodiny marinovat.

  • 2

    Houby očistíme a hrubě nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky, petrželovou nať usekáme nahrubo. Lesní ovoce opereme a necháme okapat.

  • 3

    Na másle zpěníme cibuli, přidáme houby, sůl, houbové koření a zhruba 40 minut na mírném plameni vaříme, až odvaříme všechnu vodu z hub. Dušené houby zalijeme smetanou a vaříme, až omáčka zhoustne. Nakonec vmícháme petrželovou nať.

  • 4

    V mezičase v rendlíku uvaříme omáčku z lesního ovoce, které zasypeme vanilkovým cukrem, skořicí, přidáme hřebíček a na mírném plameni necháme rozvařit. Poté je propasírujeme, zalijeme vínem a vaříme, až omáčka zhoustne.

  • 5

    Jelení plátky zprudka smažíme na oleji zhruba 8 minut po obou stranách.

  • 6

    Maso podáváme s houbami, přelité ovocnou omáčkou.

Komentáře k receptu