Musaka z mletého hovězího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 200 ml Víno červené
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 0.56 ks Lilek
  • 0.5 ks Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Celer řapíkatý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 špetka Skořice mletá
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 613 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 492 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 103.5 mg
  • Draslík 1383.1 mg
  • Vláknina 12716.7 mg
  • Vitamín A 12716.7 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 337.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky.

  • 2

    Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem.

  • 3

    V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí.

  • 4

    V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky.

  • 5

    Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem).

  • 6

    Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut.

Komentáře k receptu