Pečené brambory s cibulí a rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 450 g Cibule
  • 450 g Rajčata
  • 6 g Jalovec
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2.18 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 243 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 222 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 1168.1 mg
  • Vláknina 15967 mg
  • Vitamín A 15967 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Soudková rajčata spaříme ve vroucí vodě, nařízneme slupku a oloupeme. Na tenká kolečka pokrájíme oloupanou cibuli, oloupané brambory a rajčata, rozdrtíme jalovcové kuličky (6 ks) a otrháme lístky ze 2 snítek tymiánu.

  • 2

    Kolečka cibule opékáme na 2 lžících olivového oleje, když začne karamelizovat, odstavíme ji. V míse promícháme plátky brambor se zbývajícím olejem, jalovcem, tymiánem, solí a pepřem. Do máslem vytřené zapékací mísy urovnáme vrstvu zčásti ochucených brambor, na ni část cibule a potom část rajčat. Ve stejném pořadí vrstvy opakujeme, až suroviny spotřebujeme a vrstvou brambor končíme. Dovnitř ještě zastrčíme bobkový list. Pokapeme vodou a dáme péci do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme zhruba 1 hodinu, až jsou brambory na povrchu zlaté a křupavé a uvnitř měkké.

  • 3

    Rozdělíme na talíře a servírujeme.

Komentáře k receptu