Fazolová polévka se slaninou a petrželkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 220 g Fazole bílé
  • 140 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 stroužek Česnek
  • 0.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 440 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 28 mg
  • Draslík 392.9 mg
  • Vláknina 8416.5 mg
  • Vitamín A 8416.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.8 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 233.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílé fazole lima přes noc namočíme. Druhý den vodu z fazolí slijeme, propláchneme je, necháme okapat a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přidáme prorostlou slaninu nakrájenou na nudličky, bobkový list a tymián, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 20-30 minut, dokud fazole nezměknou. Pěnu, která vzniká na povrchu během vaření, průběžně sbíráme.

  • 2

    Cibuli, pórek, řapíky celeru a stroužek česneku nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme rozpustit máslo s arašídovým olejem, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, kterou přibližně 10 minut opékáme. Když začne zelenina měknout, přidáme fazole i s tekutinou, ve které se vařily, a vše 10 minut povaříme. Fazole mírně rozmačkáme, aby polévku zahustily. Přilijeme mléko, podle potřeby případně přisolíme a připepříme. Do hotové polévky přimícháme na jemno nakrájenou petrželovou nať, pak polévku rozdělíme do misek, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

Komentáře k receptu