Fazolová polévka se slaninou a petrželkou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 25 g Máslo čerstvé
- 220 g Fazole bílé
- 140 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 24 g
- Sodík 440 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 28 mg
- Draslík 392.9 mg
- Vláknina 8416.5 mg
- Vitamín A 8416.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 233.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé fazole lima přes noc namočíme. Druhý den vodu z fazolí slijeme, propláchneme je, necháme okapat a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přidáme prorostlou slaninu nakrájenou na nudličky, bobkový list a tymián, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 20-30 minut, dokud fazole nezměknou. Pěnu, která vzniká na povrchu během vaření, průběžně sbíráme.
-
2
Cibuli, pórek, řapíky celeru a stroužek česneku nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme rozpustit máslo s arašídovým olejem, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, kterou přibližně 10 minut opékáme. Když začne zelenina měknout, přidáme fazole i s tekutinou, ve které se vařily, a vše 10 minut povaříme. Fazole mírně rozmačkáme, aby polévku zahustily. Přilijeme mléko, podle potřeby případně přisolíme a připepříme. Do hotové polévky přimícháme na jemno nakrájenou petrželovou nať, pak polévku rozdělíme do misek, pokapeme olivovým olejem a podáváme.