Telecí hřbet s bramborovým salátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Tuňák v oleji
  • 20 g Petržel - nať
  • 200 g Majonéza
  • 1000 g Telecí plec
  • 20 g Ančovičky konzervované
  • 50 g Kapary
  • 250 g Mascarpone
  • 200 ml Víno bílé
  • 4 ks Brambory
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Šalotka
  • 2 ks Ančovičky konzervované
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.41 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1474 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 103 g
  • Sodík 1625 mg
  • Bílkoviny 87 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 259.4 mg
  • Draslík 1832.1 mg
  • Vláknina 14677.2 mg
  • Vitamín A 14677.2 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.7 mg
  • Vitamín E 7.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme cibuli, posekáme ji nadrobno. Oškrábeme cibuli a celer, nakrájíme na kostičky. Nasekanou cibuli, kostičky mrkve a celeru vložíme do pekáčku. Dále oloupeme stroužky česneku a nasekáme nadrobno. Na kousky nakrájíme ančovičky a tuňáka, přidáme k zelenině v pekáči. Z jednoho citronu oloupeme kůru. Všechno lehce promícháme. Maso z telecího hřbetu natřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Orestované maso pak vložíme do pekáčku na vrstvu zeleninové směsi. Přilijeme na něj 4 lžíce olivového oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C a maso s pekáčkem vložíme dovnitř. 35 minut pečeme. Pak hotové maso odložíme stranou a počkáme, dokud nevychladne.

  • 2

    Nachystáme omáčku. Do pekáčku, v němž jsme předtím připravovali pečené maso se zeleninou, vložíme k zelenině máslo a přelijeme bílým vínem. Svaříme, dokud se tekutina neodvaří. Pak přendáme do mísy a rozmixujeme. Vložíme k rozmixované směsi majonézu a znovu mixujeme. Pak omáčku přepasírujeme přes připravené sítko. Na závěr do ní přidáme sýr mascarpone a promícháme. Dosolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem.

  • 3

    Připravíme salát. V osolené vodě uvaříme brambory a pak je pokrájíme na kostky, které vsypeme do mísy. Přidáme k ním nasekané kapary, pokrájené ančovičky , na jemno nasekanou šalotku a petrželovou nať, osolíme a opepříme. Vlijeme olivový olej a přidáme vinný ocet. Nakonec promícháme.

  • 4

    Vychladlé upečené telecí maso nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovým salátem jako přílohou. Přelijeme studenou omáčkou. Ozdobíme ještě kousky ančoviček, pokapeme olivovým olejem a a opepříme.

Komentáře k receptu