Rebarborový páj se švestkami
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Švestky
 - 100 g Cukr krupice
 - 750 g Reveň (Rebarbora)
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 dl Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 3 polévková lžíce Ořechy lískové
 - 6 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1063 kcal
 - Sacharidy 119 g
 - Tuky 58 g
 - Sodík 158 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 50 g
 - Cholesterol 256 mg
 - Draslík 792.6 mg
 - Vláknina 15962.2 mg
 - Vitamín A 15962.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.7 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme těsto na páj. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
 - 
                                2
Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu. Těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými oříšky. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
 - 
                                3
Rebarboru a švestky omyjeme, rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky, švestky vypeckujeme a pokrájíme. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko. Ovocem naplníme formu, zalijeme smetanovou směsí a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
 - 
                                4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.