Houbovec s rýží
Suroviny
- 200 g Uzené maso vařené
 - 100 g Houby kozák osikový
 - 50 g Lišky čerstvé
 - 100 g Hříbky čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.5 dl Mléko polotučné
 - 2.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1 šálek Rýže dlouhozrnná
 - 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 435 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 149.9 mg
 - Draslík 235.1 mg
 - Vláknina 471.3 mg
 - Vitamín A 471.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si dobře promyjeme šálek rýže (2.5 dl). Dáme ji do hrnce, zalijeme 2,5 dl mléka a 2,5 dl hovězího vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 13 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
 - 
                                2
Uzené uvařené maso pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté hříbky, kozáky a lišky pokrájíme na plátky a v pánvi, na rozpuštěném másle, (1,5 lžíce) houby osolíme (0,5 lžičky), opepříme a podusíme. Když houby vychladnou, přimícháme k nim žloutky, utřený česnek a pokrájené uzené maso. Směs promícháme a přidáme k rýži, dochutíme solí (asi 0,5 lžičky), znovu vše promícháme.
 - 
                                3
Bílky vyšleháme na tuhý sníh, zamícháme je zlehka do houbovce, který dáme do máslem (2 lžíce) vymaštěné zapékací mísy a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 220 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.