Pečené brambory s chřestem a omáčkou
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
 - 600 g Brambory
 - 500 g Chřest bílý
 - 300 g Máslo čerstvé
 - 500 g Chřest zelený
 - 2 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
 - 2 kávová lžička Šťáva citrónová
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1008 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 215 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 366.8 mg
 - Draslík 1199.7 mg
 - Vláknina 17445.9 mg
 - Vitamín A 17445.9 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.5 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 120.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme,
 - 
                                2
a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru
 - 
                                3
a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme
 - 
                                4
chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat.
 - 
                                5
Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé.
 - 
                                6
Omáčka:
 - 
                                7
V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou.