Celozrnný koláč s dýňovým krémem
Suroviny
- 500 g Kompot mandarinkový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 70 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 150 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 100 g Tuk Hera jedlý
 - 15 g Cukr moučkový
 - 30 g Čokoládové kousky
 - 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 230 g Dýňové pyré
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Likér pomerančový
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Koňak vaječný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 79 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 298.3 mg
 - Draslík 87.2 mg
 - Vláknina 17501.8 mg
 - Vitamín A 17501.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy vložíme 70 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, špetku soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
 - 
                                2
120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pomalu přiléváme studenou vodu (1 - 2 dl) s rozmíchaným žloutkem a lžičkou octa. Promícháme, těsto dobře uhněteme. Musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                3
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                4
Nastříháme pečicí papír velikosti formy na pečení. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
 - 
                                5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na něj položíme potravinářskou fólií, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme.
 - 
                                6
Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme do formy bez pečicího papíru. Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
 - 
                                7
Připravíme krém: v míse vyšleháme 5 lžic krupicového cukru se třemi žloutky. Postupně k nim zašleháme 100 g Hery, 150 g sýra Lučiny, 230 g dýňového pyré a 2 lžíce vaječného koňaku, nakonec přimícháme 3 lžíce hladké mouky. Vyšlehaný krém dáme na koláčový korpus, uhladíme povrch, na něj klademe čokoládové kousky.
 - 
                                8
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pomalu pečeme 40 - 45 minut do zlatova. Po 10 - 15 minutách koláč překryjeme alobalem, takto dále pečeme asi 20 minut. Poté alobal sejmeme a koláč dopečeme do zlatova.
 - 
                                9
Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosetého moučkového cukru, lžičku vanilkové příchuti a ještě chvilku šleháme.
 - 
                                10
Mandarinkový kompot scedíme, šťávu zachytíme. Do 0,5 dl mandarinkové šťávy přimícháme lžičku pomerančového likéru.
 - 
                                11
Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pokapeme připravenou mandarinkovou šťávou s likérem, ozdobíme šlehačkou, mandarinkami a podáváme.