Staročeské buchty se smetanou a švestkami
Suroviny
- 40 g Droždí
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Rum
 - 1 kávová lžička Cukr krystal
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 2 špetka Sůl
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Švestky
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 334 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 207.6 mg
 - Draslík 457.1 mg
 - Vláknina 5066.7 mg
 - Vitamín A 5066.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.8 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 104.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami soli. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přimícháme 1 lžičku cukru s 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme do mouky s 3,5 dl smetany a 2 žloutky. Dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto.(Pokud by bylo tuhé, přidáme asi 0,5 dl mléka.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple asi 45 minut vykynout.
 - 
                                2
Omyjeme, osušíme švestky, vypeckujeme je, v míse promícháme s krystalovým cukrem.
 - 
                                3
Na pomoučněný vál vyklopíme vykynuté těsto, lžící z něj vykrajujeme stejné kousky, ze kterých pomocí prstů zlehka vytvarujeme placičky, do nich vložíme švestky (2-3 ks podle velikosti) a okraje těsta dobře spojíme. Buchty klademe - uzavřeným okrajem dospodu - na olejem (3 lžíce) vymaštěný plech asi 1-2 cm od sebe. Pak je štětcem na pečení potřeme rozšlehaným bílkem.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 185°C-190°C přibližně 15-20 minut.
 - 
                                5
Mezitím si v rendlíku ohřejeme 1 dl smetany s vanilkovým cukrem a 1-2 lžičkami rumu. Směs dobře promícháme.
 - 
                                6
Horké buchty potřeme rumovou smetanou a necháme je na plechu vychladnout. Vychladlé posypeme moučkovým cukrem a podáváme.