Dýňovo-sýrový krém s oříšky
Suroviny
- 20 g Mandle
 - 30 g Pistácie
 - 200 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 700 g Dýně
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 polévková lžíce Meduňka
 - 4 polévková lžíce Olej sezamový
 - 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 100 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 730.9 mg
 - Vláknina 4912.3 mg
 - Vitamín A 4912.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.5 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni (nejlépe Hokkaidó) omyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovinu. Z dýně odstraníme semena a bílá vnitřní vlákna. Dužinu vydlabeme, pokrájíme a dáme do olejem vymazané zapékací mísy. Promícháme ji s pepřem, solí a polijeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 40 minut. Občas dýni promícháme.
 - 
                                2
Mezitím omyjeme chilli papričku, petrželku kudrnku a meduňku. Papričku rozpůlíme, zbavíme semínek a drobně posekáme. Petrželku též pokrájíme nadrobno. Česnek očistíme a utřeme. Meduňkové lístky odložíme na ozdobu. Loupané mandle a pistácie drobně posekáme.
 - 
                                3
Upečenou dýni šťouchadlem na bramborovou kaši rozmačkáme, přidáme do ní česnek, sůl, pepř, tavený smetanový sýr a dýni vyšleháme na jemný krém.
 - 
                                4
Dýňovo-sýrový krém ozdobíme lístky meduňky. Podáváme k čerstvému křupavému pečivu.