Šťáva z čerstvých hrušek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 246 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 4 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 152.3 mg
 - Vláknina 9000 mg
 - Vitamín A 9000 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře zralé hrušky důkladně omyjeme, odstraníme jadřince a umeleme na masovém mlýnku. Přilijeme 2dl vody, odložíme a při pokojové teplotě necháme kvasit cca 7dní. Poté přecedíme a necháme stát další 3-4 dny, dokud se neusadí kal.
 - 
                                2
Opatrně slijeme. Cukr s kyselinou citronovou rozmícháme ve zbylé vodě, svaříme a přidáme ke šťávě. Rozdělíme do lahví a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 10 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme na studeném a temném místě.