Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
Suroviny
- 300 g Brambory vařené ve slupce
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 120 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 1 kg Švestky
 - 8 polévková lžíce Mák - semena
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 545 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 158.2 mg
 - Draslík 895.1 mg
 - Vláknina 21970 mg
 - Vitamín A 21970 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme.
 - 
                                3
V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut.
 - 
                                4
Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.