Šťavnaté borůvkové muffiny
Suroviny
- 200 g Borůvky
 - 100 g Cukr třtinový
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Cukr vanilka
 - 3 ks Pomeranč červený
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 107 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 86 g
 - Cholesterol 167.7 mg
 - Draslík 178.1 mg
 - Vláknina 7131.2 mg
 - Vitamín A 7131.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.9 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červené pomeranče (pokud možno chemicky neošetřené) dobře omyjeme a osušíme. Z jednoho pomeranče nastrouháme kůru. Ze všech 3 pomerančů vymačkáme štávu a přecedíme ji, abychom odstranili ze šťávy zrníčka. Borůvky omyjeme a necháme okapat. V míse utřeme máslo, cukr a vejce do pěny. Poté přimícháme pomerančovou kůru a šťávu ze tří pomerančů. Za stálého šlehání přisypeme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Těsto důkladně vyšleháme, mělo by být polotuhé, v případě potřeby přidáme 2 - 3 lžíce pomerančové šťávy. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme suché borůvky.
 - 
                                2
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem, vysypeme polohrubou moukou a naplníme je těstem do dvou třetin. Dáme péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme je do zlatova přibližně 25 - 30 minut. Upečené mufiny necháme vychladnout asi 3 minuty, poté je vyjmeme, vložíme do papírových košíčků, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.