Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré
Suroviny
- 450 g Mandle
 - 80 g Cukr krupice
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 450 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 170 g Cukr moučkový
 - 340 g Smetana 16% (pochoutková)
 - 60 g Čokoláda na vaření
 - 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 5 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 2 kg Jahody zahradní
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 613 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 34.9 mg
 - Draslík 523.2 mg
 - Vláknina 16446.7 mg
 - Vitamín A 16446.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 98 mg
 - Vitamín E 10.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C.
 - 
                                2
Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme.
 - 
                                3
V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut.
 - 
                                4
Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka.
 - 
                                5
Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout.
 - 
                                6
Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den.