Salát z pampelišky
Suroviny
- 500 g Cukr želírovací
- 60 g Mozzarella
- 750 ml Voda pitná
- 40 ml Citronová šťáva
- 3 hrst Pampeliškové listy
- 3 hrst Pampeliška květ
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Želé pampeliškové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1145 kcal
- Sacharidy 246 g
- Tuky 14 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 246 g
- Cholesterol 23.7 mg
- Draslík 53.6 mg
- Vláknina 325 mg
- Vitamín A 325 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé čerstvé pampeliškové listy omyjeme a nasekáme asi na 2 cm kousky. Připravíme zálivku z bílého vinného octa, dijonské hořčice, slunečnicového oleje, pampeliškového želé a vše promícháme s pampeliškovými listy.
-
2
Natrhané pampeliškové květy dobře propláchneme a necháme okapat. Z květů otrháme žluté okvětní lístky a promícháme s vodou. Necháme louhovat 12 hodin. Po 12 hodinách přecedíme, buď přes pasírovací utěrku nebo jemné síto; lístky, které zůstaly v sítě nebo utěrce pořádně vymačkáme. Scezenou vodu 4 minuty vaříme s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 2plus1.
-
3
Rosol z pampeliškových květů zvýrazní aroma pampeliškových listů a tvoří protiváhu kyselosti bílého vinného octa. Ozdobíme plátky mozzarelly z buvolího mléka.