Rizoto po italsku s chřestem a žlutou dýní
Suroviny
- 250 g Dýně
- 200 g Chřest bílý
- 250 g Rýže Arborio
- 100 g Sýr Parmezán
- 200 ml Víno bílé
- 720 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1363 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 23.2 mg
- Draslík 663.8 mg
- Vláknina 8704.5 mg
- Vitamín A 8704.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.3 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žlutou dýni omyjeme, osušíme, rozkrojíme, odstraníme z ní semínka i s vlákny, dýní oloupeme a nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Omytý bílý čerstvý chřest oloupeme, odkrojíme přibližně 4cm tvrdší spodní část a nakrájíme ho kromě hlaviček na malé kousky jako dýní. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme.
-
2
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme rýži a za stálého promíchávání rýži opékáme s cibulkou 3 minuty. Pak přilijeme 200ml bílého vína, promícháme a vaříme jen 1 minutu, doložíme kostičky dýně a drobné posekané lístky z tymiánu. Postupně k rýži za občasného promíchání přilijeme 200-300ml zeleninového vývaru a vaříme do doby, až se vývar vsákne. Postupně budeme po chvilkách a po naběračkách přilévat vývar, vždy, když se naběračka vývaru vstřebá do rýže. Po 15 minutách vaření přimíháme zlehka do rýže kousky chřestu, ten vaříme pouze 3-4 minuty.
-
3
Hrnec s rizotem odstavíme z plotny, hned zamícháme máslo, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Ještě přimícháme parmezán, podle chuti osolíme, opepříme a servírujeme.