Plněná rajčata s mletým masem
Suroviny
- 250 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Hovězí maso mleté
 - 80 g Rýže předvařená (parboiled)
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 12 ks Rajčata
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1.5 dl Olej olivový
 - 1 dl Voda pitná
 - 2 dl Zakysaná smetana
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 860 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 658 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 232.4 mg
 - Draslík 1209.6 mg
 - Vláknina 8859 mg
 - Vitamín A 8859 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytým rajčatům odřežeme vršky od stopky, lžičkou vydlabeme jadřince i část dužiny.
 - 
                                2
Na oleji si zpěníme drobně nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme směs mletého masa a necháme vychladit.
 - 
                                3
K vychladlému masu přidáme předvařenou rýži, drobně nasekanou zelenou petržel, vejce, sůl, pepř a vše dobře vymícháme.
 - 
                                4
Touto směsí naplníme rajčata až po okraj.
 - 
                                5
V pekáčku si z oleje, mouky a sladké papriky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme horkou vodou a vymícháme hladkou omáčku, do které poklademe vedle sebe plněná rajčata vrškem nahoru.
 - 
                                6
Pekáček dáme do dobře vyhřáté trouby a rajčata pečeme jen 30 minut.
 - 
                                7
Potom rajčata přelijeme zakysanou smetanou a necháme přibližně 10 minut dopéct.