Sladkokyselá omáčka z mirabelek
Suroviny
- 600 g Mirabelky
- 150 g Cukr moučkový
- 250 ml Víno muškátové
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Bobkový list
- 0.5 ks Skořice celá
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Ocet bílý vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 62 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 0 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 58.1 mg
- Vláknina 1765.7 mg
- Vitamín A 1765.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté mirabelky s vodou vaříme v hrnci se silným dnem. Když začnou karamelizovat (získávají světle hnědou barvu), přilejeme bílé víno a vinný ocet, v zakrytém hrnci vaříme na slabém plameni 15 minut. Začnou-li se mirabelky rozpadat, odstavíme je z ohně a propasírujeme přes síto na těstoviny nebo v pasírovacím mlýnku.
-
2
Do propasírovaného ovoce zamícháme očištěnou a omytou chilli papričku (nadrobno rozsekanou), sůl, skořicovou kůru, bobkový list, mletý zázvor, mletou kurkumu, vše vaříme do zhoustnutí na středním plameni asi 30 minut za neustálého míchání. Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a bobkové listy, poté omáčku naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a řádně uzavřeme.