Malinové muffiny se šlehačkou
Suroviny
- 200 g Maliny
- 120 g Bílý jogurt
- 250 g Mouka polohrubá
- 70 g Maliny
- 100 g Cukr krupice
- 80 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 dl Smetana
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 30 polévková lžíce Maliny
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 51 g
- Sodík 102 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 229.2 mg
- Draslík 434.3 mg
- Vláknina 24243 mg
- Vitamín A 24243 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé maliny omyjeme, osušíme, třetinu malin odložíme stranou na ozdobu a do šlehačky. Ostatní maliny v míse rozmačkáme, přidáme k nim smetanu a bílý jogurt. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Postupně k máslu zašleháme maliny se smetanou a jogurtem.
-
2
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
-
3
Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
-
4
Připravíme šlehačku: 33% smetanu vyšleháme s cukrem na tuhou šlehačku, poté postupně přidáme rozmačkané maliny (30 g). Šlehačku dáme do cukrářského sáčku s větším ozdobným nástavcem a vychladlé muffiny ozdobíme šlehačkou, celými malinami, dáme je na mísu a servírujeme.