Zavařenina z meruněk "Le Töp du Töp"

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 44

Suroviny

  • 100 g Meruňky sušené
  • 800 g Cukr krupice
  • 100 ml Voda pitná
  • 2 ks Citrony
  • 15 ks Citronová verbena
  • 1.1 kg Meruňky
  • 4 cl Meruňkovice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 91 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 98.1 mg
  • Vláknina 1759.1 mg
  • Vitamín A 1759.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté meruňky (aromatické a ne příliš měkké) rozkrojíme a vypeckujeme. Pomocí louskáčku na ořechy nebo plochých kleští z 10 meruňkových pecek vyloupeme jádra. Vyloupaná jádra povaříme v menším hrnku s vodou asi 1 minutu, vodu scedíme, jádra nasypeme do sítka nebo filtračního sáčku na čaj. Vypeckované meruňky a sušené meruňky nakrájené na nudličky smícháme s cukrem. Jeden citron omyjeme, následně z něj okrájíme kůru. Z citronů bez kůry i s kůrou vymačkáme šťávu (asi 80 ml). Čerstvé i sušené meruňky, citronovou šťávu i kůru vložíme do hrnce, přidáme i sáček s meruňkovými jádry a necháme 12 hodin v klidu.

  • 2

    Ve velkém hrnci na silném plameni vaříme ovocný sirup 6 - 8 minut, sirup by měl dosáhnout teploty 105 - 106°C. Nemáme-li zavařovací teploměr, odhadneme teplotu podle toho, že sirup už nepění, vytváří na hladině hedvábný lesk a stoupající bublinky připomínají mýdlové bublinky. K uvařenému sirupu přidáme ovoce a na středním plameni za častějšího promíchávání vaříme dalších 5 minut. Uděláme želírovací zkoušku. Je-li zavařenina hotová, poznáme snadno i podle vůně, vedle vůně meruněk se najednou objevuje i nádech karamelu.

  • 3

    Hrnec odstavíme z ohně, vytáhneme sáček s meruňkovými jádry, vlijeme meruňkový likér a po promíchání plníme do vypláchnutých skleniček. Na dno každé skleničky vložíme 1 - 2 lístky citronové verbeny, naplníme po okraj zavařeninou a uzavřeme šroubovacími víčky.

Komentáře k receptu