Bramborová hnízda s jablky
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 200 g Žampiony - sterilované
 - 125 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Máta
 - 2 ks Jablka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 463 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 400.2 mg
 - Draslík 1016.2 mg
 - Vláknina 15709.3 mg
 - Vitamín A 15709.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.8 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme a prolisujeme. Smícháme je se změklým máslem (půl dávky), 4 žloutky, solí a špetkou muškátu. Kaší naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme 4 hnízda. Pečeme je v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia asi 10 minut.
 - 
                                2
Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky. 8 jich necháme stranou, zbylé nakrájíme na malé kousky.
 - 
                                3
Mouku osmahneme na lžíci másla, zalijeme 125ml vody a vína a za stálého míchání necháme přejít varem. Přidáme okapané, nakrájené žampiony, prohřejeme, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Omáčku a nakrájená jablka upravíme do hnízd a pokrm ozdobíme mátou a dílky jablek.