Mandlová vánočka
Suroviny
- 30 g Droždí sušené
 - 50 g Hrozinky
 - 50 g Mandle
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 7 g Sůl
 - 60 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 polévková lžíce Cukr moučka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 284 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 88 mg
 - Draslík 168.2 mg
 - Vláknina 6980.1 mg
 - Vitamín A 6980.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, sůl, žloutky pokojové teploty a rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Zasypeme to moukou, oběma cukry, droždím, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Vypracujeme těsto (těsně před koncem přidáme rozinky a nasucho opražené a nasekané mandle).
 - 
                                2
Z těsta vypracujeme 6 copů, které zapleteme. Potřeme bílkem a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.
 - 
                                3
Poté pečeme 15 minut na 200 °C a 30 minut na 150 °C. Pokud se vám zdá vánočka příliš tmavá, přikryjte ji alobalem.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            
