Marmitako
Suroviny
- 650 g Brambory
 - 30 g Kapary sterilované
 - 600 g Tuňák obecný
 - 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 80 ml Víno bílé
 - 250 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.18 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 780 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 57 mg
 - Draslík 1302.3 mg
 - Vláknina 12222.5 mg
 - Vitamín A 12222.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 56.3 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli na kostičky a smažíme 3 minuty. Posypeme mletou paprikou, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a smažíme do změknutí. Přidáme nasekaný česnek, bobkový list, rajčata z konzervy a vaříme 10 minut. Poté přimícháme kapary a víno. Odstavíme.
 - 
                                2
Na dno zapékací nádoby o rozměru 20x26 cm dáme plátky brambor, na ně rozetřeme rajčatovou směs a zalijeme vývarem. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 40 minut, dokud nebudou brambory téměř pečené.
 - 
                                3
Plátky tuňáka osolíme a položíme je na brambory, tenké plátky pečeme 5-8 minut, silnější 10-15 minut.
 - 
                                4
Podáváme posypané petrželí, zakapané citrónovou šťávou a ozdobené nasekanou chilli papričkou.