Zelená rýže
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 348 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 438 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 162 mg
 - Vláknina 4748.5 mg
 - Vitamín A 4748.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé zelené chilli papričky (odrůdy Poblanos) a papriku opečeme nasucho na pánvi, až slupky zčernají. Vložíme do igelitového sáčku a necháme 20 minut zapařit.
 - 
                                2
Rýži vložíme do mísy, zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, poté scedíme, propláchneme pod studenou vodou a znovu scedíme.
 - 
                                3
Cilli i papriku oloupeme, odstraníme stopky a semena.
 - 
                                4
Vložíme i s česnekem do mixéru. Ze snítek koriandru a petržele otrháme lístky, nějaké odložíme na ozdobu, zbytek přidáme do mixéru. Vlijeme polovinu vývaru, zpracujeme do hladka. Přilijeme zbytek vývaru, pyré znovu promixujeme.
 - 
                                5
V hrnci rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou cibuli, rýži, vaříme 5 minut na mírném ohni, až je rýže zlatavá a cibule sklovitá. Vmícháme pyré, snížíme teplotu, zakryjeme, vaříme asi 25 - 30 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká.
 - 
                                6
Osolíme, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme s plátky limetky.
 - 
                                7
Výborně se hodí jako příloha k rybě.