Rajská jablíčka plněná špenátem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Rajčata
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 0.25 l Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 179 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 19.9 mg
 - Draslík 924.8 mg
 - Vláknina 8404 mg
 - Vitamín A 8404 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.1 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata omyjeme a vršek odřízneme. Jablíčka opatrně vydlabeme a necháme vykapat. Špenát vypereme, necháme ho okapat a odstraníme tuhé stopky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Špenát dáme do hrnce, zakryjeme a 3 minuty dusíme. Občas promícháme, dokud špenát nepustí vodu a nezměkne. Potom ho necháme dobře okapat a všechnu tekutinu z něj vymačkáme. Drobně ho nasekáme a dáme stranou.
 - 
                                3
Ve stejném hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a 5 minut dusíme. Přidáme mouku a za stálého míchání postupně přiléváme mléko. Pak přidáme špenát, smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek.
 - 
                                4
Zahříváme tak dlouho, až je špenát horký, pak ho osolíme a opepříme.
 - 
                                5
Horkým špenátem naplníme rajčata, vložíme je do tukem vymazané formy na pečení a zapékáme 5–7 minut v předehřáté troubě na 200 °C.