Čokoládový velikonoční zajíček s ořechy
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr moučkový
 - 20 g Cukr vanilka
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Ořechy vlašské
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 70 g Čokoláda 70% kakao
 - 30 g Cukr moučkový
 - 2.4 g Hera
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 3 dl Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 64 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 58 g
 - Cholesterol 303.9 mg
 - Draslík 374.9 mg
 - Vláknina 6329.5 mg
 - Vitamín A 6329.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, poté nakrájíme na menší kousky do misky. Přidáme žloutky, spolu s cukrem třeme tak dlouho, až vznikne pěna. Bílky s vanilkovým cukrem, vyšleháme na tuhý sníh, který smícháme dohromady s připravenou žloutkovou pěnou. Přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mleté ořechy. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko, vše zlehka promícháme. Pečicí formu na zajíčka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní připravené těsto.
 - 
                                2
Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečeného zajíčka necháme úplně vychladnout ve formě, poté vyklopíme.
 - 
                                3
Do vhodné nádoby dáme na malé kousky nalámanou čokoládu, umístíme nad vodní lázeň a za stálého míchání rozpustíme na hladkou hmotu. Polevu necháme mírně vychladnout a potřeme celého zajíčka.