Nákyp s banánem
Suroviny
- 200 g Banány
 - 40 g Čokoláda hořká
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Cukr krupice
 - 40 g Cukr vanilka
 - 20 g Cukr moučkový
 - 10 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 30 ml Citronová šťáva
 - 40 ml Likér banánový
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 20 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 71.6 mg
 - Draslík 142.7 mg
 - Vláknina 2148.1 mg
 - Vitamín A 2148.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 80.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku svaříme mléko se smetanou. V míse ušleháme žloutky s cukrem, do pěny vmícháme mouku smíchanou se škrobem. Po troškách přiléváme teplou smetanu a stále šleháme metlou. Nalijeme zpět do rendlíku a za stálého šlehání povaříme na mírném ohni asi 4 minuty do zhoustnutí. Odstavíme hladký krém a necháme vychladnout, občas promícháme.
 - 
                                2
Do mixéru vložíme banány, přilijeme banánový likér a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladkého pyré a pyré vmícháme do krému. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou, dáme do lednice vychladit.
 - 
                                3
Zatím z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících všleháme vanilkový cukr. Sníh postupně jemně vmícháme do krému. Krémem naplníme vychlazené misky a s plnými několikrát poklepeme, aby si obsah sedl. Stěrkou nebo nožem srovnáme povrch, aby byl rovný a misky rozložíme na plech.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Ještě horké poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.