Sépie v rajčatové omáčce s hráškem
Suroviny
- 250 g Hrášek mražený
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 500 g Sépie
 - 100 ml Víno bílé
 - 200 ml Poctivý zeleninový bujón
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Cibule
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 924 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 140 mg
 - Draslík 782.1 mg
 - Vláknina 8541.3 mg
 - Vitamín A 8541.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladou malou sépii dobře omyjeme. Odstraníme váček s černou tekutinou, pak ji vykucháme, stáhneme kůži, odřízneme všechny přísavky a znovu sépii dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme ji a nakrájíme na kroužky.
 - 
                                2
V hluboké litinové pánvi si zpěníme na olivovém oleji nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme k ní pokrájenou sépii a za občasného promíchání ji krátce osmažíme. Pak přilijeme bílé víno, snížíme teplotu a pomalu ji vaříme asi 5-7 minut. Jakmile se alkohol vyvařil, přisypeme promytý mražený hrášek, konzervovaná loupaná rajčata, směs ochutíme solí, pepřem, cukrem, přilijeme horký zeleninový bujón a pomalu vaříme 25-30 minut. Během vaření přidáme nadrobno pokrájené lístky libečku a občas vše promícháme.
 - 
                                3
Omyjeme si petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme do misky. Když je sépie měkká, omáčku dochutíme solí a podle chuti přimícháme citrónovou šťávou.
 - 
                                4
Porce na talířích posypeme pokrájenou petrželkou a servírujeme. Dobrou chuť.