Jablečný dezert s mandlemi
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
 - 400 g Jablka
 - 40 g Mandle
 - 240 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr krupice
 - 20 g Citronová kůra
 - 20 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 10 g Cukr moučkový
 - 200 g Mascarpone
 - 50 g Hrozinky
 - 60 ml Mléko polotučné
 - 60 ml Calvados
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 843 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 107 g
 - Sodík 36 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 130.8 mg
 - Draslík 508.8 mg
 - Vláknina 6588.3 mg
 - Vitamín A 6588.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 45.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.
 - 
                                3
Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému.