Omáčka s červeným vínem podle Ramsaye
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 80 g Pepř bílý
 - 150 ml Víno bílé
 - 75 ml Víno červené
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Paprika mletá uzená
 - 0.5 ks Cibule
 - 0.5 ks Citrony
 - 0.5 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 8 ks Šalotka
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 0.5 ks Tymián čerstvý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Rybí kosti
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Ocet Sherry
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 508 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 230 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 8.5 mg
 - Draslík 1555.4 mg
 - Vláknina 19058.6 mg
 - Vitamín A 19058.6 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve pokrájíme na kostičky uzenou slaninu, šalotku na plátky.
 - 
                                2
Na rozpálený olivový olej v hrnci vložíme pokrájenou slaninu i šalotku, snítku tymiánu, bobkový list, 12 pepřových zrnek, lžičku mleté uzené slaniny a opékáme, až šalotka zkaramelizuje. Přilijeme sherry ocet, zamícháme, zalijeme vínem a vaříme, až se tekutina z větší části odpaří. Potom přilijeme 560 ml rybího vývaru, (pozor, vložený recept je na 3 litry!) svaříme obsah na polovinu podle chuti, mořskou solí přisolíme, omáčku odstavíme a dvakrát přecedíme přes hustou tkaninu, aby byla dostatečně hladká.
 - 
                                3
Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, připravovaným na pánvi, případně k opékanému humru. V chladničce vydrží až 3 dny.
 - 
                                4
Rybí vývar s vanilkou podle G. Ramsaye [47894]:
 - 
                                5
rozkrájíme na kousky velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku, na kolečka pokrájíme citron.
 - 
                                6
Nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme cca 10 minut. Přidáme kosti z bílých ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme citron i vanilkové lusky, vaříme zvolna 20 minut. Pěnu, vzniklou při vaření, pečlivě odebíráme, hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát, poté přecedíme. Uložený v chladničce ho můžeme uchovávat 3 dny, v mrazničce až měsíc. Chceme-li mít vývar obyčejný, vynecháme vanilku.