Orientální kuře s velkými krevetami
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
 - 25 g Med včelí
 - 1200 g Kuře
 - 2.5 g Hořčice v prášku
 - 25 ml Omáčka sójová
 - 5 ml Ocet Sherry
 - 25 ml Olej rostlinný
 - 12.5 ml Olej sezamový
 - 100 ml Salátový dresink
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Čínské koření
 - 4 ks Bageta
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 16 ks Krevety tygří - loupané
 - 4 ks Zelí čínské
 - 0.01 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4581 kcal
 - Sacharidy 287 g
 - Tuky 163 g
 - Sodík 5383 mg
 - Bílkoviny 1015 g
 - Uhlovodany 166 g
 - Cholesterol 4449.3 mg
 - Draslík 2135.2 mg
 - Vláknina 25487.5 mg
 - Vitamín A 25487.5 mg
 - Vitamín B6 2.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 140.7 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vyloupeme 16 syrových velkých královských krevet, rozehřejeme máslo a nastrouháme muškátový oříšek. Vezmeme 4 kuřátka po 500-600 g, na pánvi s rozehřátým olejem je dozlatova opečeme, osolíme a opepříme. Potom je dáme do pekáče a přelité rozpuštěným máslem pečeme v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Z částečně vychladlých pečených kuřátek odřízneme prsa a stehna, prsa ponecháme vcelku, stehna v kloubu rozdělíme.
 - 
                                2
Vezmeme 8 malých baby hlávek čínského zelí (nebo 4 normální, rozpůlené podél) na pánvi se 2 lžícemi oleje rychle opečeme, pokapeme sójovou omáčkou a trochou dresinku se sójovou omáčkou a medem.
 - 
                                3
Polovinu krevet obalíme ve směsi soli a čínského koření pěti vůní (můžeme použít i kari koření). Druhou polovinu krevet dohladka rozmixujeme, přidáme bílek se špetkou soli a mixujeme znovu. Nakonec přilijeme smetanu, citronovou šťávu, přidáme muškátový oříšek, vše ještě spolu krátce rozmixujeme a hotovou pastu uložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Našikmo pokrájíme 4 malé bagetky , plátky z jedné strany natřeme krevetovou pastou a obalíme je v sezamu. Krevetové toasty pak na pánvi s rozehřátými 2 lžícemi oleje opečeme. Nejprve opékáme potřenou stranou dolů, když začne sezam tmavnout, otočíme je a opečeme z druhé strany.
 - 
                                4
V koření a soli obalené celé krevety osmažíme po obou stranách, celkem 4-5 minut, v malém množství oleje.
 - 
                                5
Kousky kuřete promícháme s krevetami a čínským zelím a směs spolu s toasty rozdělíme na talíře. Servírujeme pokapané dresinkem.
 - 
                                7
Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:
 - 
                                8
V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettou a majonézou.
 - 
                                9
Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.
 - 
                                10
Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.